vaderschapstest
Blog

Vaderschapstest aanvragen voor zekerheid

Het kan voorkomen dat je als aanstaande moeder niet weet wie de vader van je kindje is. Zo iets wil je wel graag weten en dus is het mogelijk om een vaderschapstest te laten doen. Je hoeft namelijk niet te wachten tot het kindje is geboren om zo een test te doen.  Met een prenatale vaderschapstest kun je in het begin van de zwangerschap al een vaderschapstest doen. De baby loopt geen gevaar en jij hebt alle zekerheid. Een vaderschapstest in een vroeg stadium is heel handig. Wil je meer weten over deze test lees dan snel even verder.

Snel een vaderschapstest doen

Als niet duidelijk is wie de vader van het kindje is dan kan dat veel stress met zich mee brengen. Omdat die onzekerheid niet zomaar wordt weggenomen is het belangrijk om een test te doen. Tijdens de zwangerschap kan er doormiddel van een prenatale test gekeken worden naar het DNA van de foetus. Vanaf de negende week van de zwangerschap kan er al een test worden gedaan om zekerheid te krijgen. Een dag na het aanvragen van de test krijg je de benodigdheden thuisgestuurd. Vier dagen nadat het laboratorium de test heeft ontvangen krijg je het resultaat. Dat betekent dat je in een week tijd al zekerheid hebt wat de vaderschapsvraag betreft.

Welke vaderschapstest heb ik nodig?

Er is niet maar een soort vaderschapstest die je kunt doen. Niet elke reden of situatie is hetzelfde en daarom werkt ook niet elke test op dezelfde manier. Een vaderschapstest kan gedaan worden voor de gemoedsrust of voor rechtsgeldigheid. In het eerste geval wordt de test vooral gedaan om een stukje onzekerheid weg te nemen. Je kunt met de test voor gemoedsrust verder geen zaken regelen. De testen voor rechtsgeleerdheid geven natuurlijk ook zekerheid, maar kunnen ook worden gebruikt voor het regelen van andere zaken, omdat hiermee de uitkomst van de test bepaalt of de vader een rol kan spelen bij juridische zaken en dergelijke.

Als vermeend vader een test aanvragen

Ook als vader kun je een test aanvragen. Vooral als het gaat om een niet prenatale test. Bij dit type wordt er bloed van de moeder gebruikt om de test uit te voeren. Met alle andere testen is het geval namelijk dat alleen DNA van jouw als vermeende vader en DNA van het kind nodig zijn. Mocht je dus met de vraag zitten of je de vader van het kind bent, vraag dan een vaderschapstest aan.

Geef een reactie